Aktīvā sadarbība, iepazīstot Latgales kultūrvidi un cilvēkus

Aktīvā sadarbība, iepazīstot Latgales kultūrvidi un cilvēkus

Turpinot iepazīt Latvijas kultūru un tradīcijas, Ukrainas civiliedzīvotāji sadarbībā ar vietējo kopienu pārstāvjiem devās izzinošā braucienā. Programma bija piesātināta un saistoša visiem: Maizes muzeja apmeklējums un maizes cepšanas meistardarbnīca, Aglonas bazilikas apmeklējums, izzinoša pastaiga Karaļa kalnā un Mežinieku dendroloģiskajā parkā.

Dalībnieki atzina, ka šis brauciens bija  īpašs un nozīmīgs, īpaši aizkustinošs bija  Aglonas bazilikas apmeklējums svētku dievkalpojuma laikā.

Pēc Aglonas bazilikas apmeklējuma grupa devās uz Karaļa kalnu. Tā vēsture ir samērā nesena, taču šis objekts jau ir ieguvis popularitāti un kļuvis par daudzu ceļotāju galamērķi.

Aglonas maizes muzeja apmeklējums deva gan iespēju uzzināt vairāk par maizes tapšanas procesu, gan daudz pozitīvu emociju. Katrs izveidoja savu rudzu maizes kukulīti, ko paņēma līdzi un pagaršoja. Iekļūstot garšu pasaulē un meistardarbnīcā iepazīstot maizes cepšanas pieredzi – arī tā mēs izzinām Latviju.

Un brauciena noslēgumā – “Mežinieku mājas” ar iespēju tuvāk iepazīt vairāk nekā 100 eksotisku dažādu kociņu un krūmu, ieklausīties uzņēmīgās Mežinieku saimnieces stāstā  par koku nozīmi, to ietekmi uz cilvēkiem. Un ne tikai, tas bija arī stāsts par uzņēmīgiem Latgales cilvēkiem, iespēja doties pastaigā un izbaudīt saulaino dienu.

Vasaras izskaņā, līdzdarbojoties Ukrainas civiliedzīvotājiem un vietējo kopienu pārstāvjiem, projekta aktivitātes notika atpūtas bāzē pie Vīrognas ezera. Tā bija jauna pieredze un jauns izaicinājums – izejot no komforta zonas un pavadot divas dienas ārpus ierastās vides, mācīties sadarboties, līdzdarboties un sadzīvot kopā. Bija gan dažādi uzdevumi un prāta spēles, gan fiziskās aktivitātes, gan daudzveidīgas aktīvās atpūtas iespējas. Caur spēlēm un aizraujošām aktivitātēm turpinājām iepazīt Latviju, bija arī sporta sacensības, braucieni ar laivām un vienkārši pastaigas svaigā gaisā, izbaudot dabas burvību un priežu meža svaigo gaisu. Un, protams, relaksācija pirtī. Mazajiem dalībniekiem sevišķu sajūsmu radīja kopīga vakarēšana pie ugunskura ar maršmelovu cepšanu. Ikviens no pasākuma dalībniekiem saglabās atmiņā šīs divas saturīgās un piesātinātās dienas pie Vīrognas ezera kopā ar jau zināmiem un jauniem kopienas pārstāvjiem.