Zināšanas par Latviju veicina kopienu sadarbību

Zināšanas par Latviju veicina kopienu sadarbību

Projektā “Ukrainas civiliedzīvotāju un vietējo kopienu sadarbības stiprināšana” (Nr.2024.LV/UKR_KO/033/L22) ir noslēgušies kultūrorientācijas kursi, kuros Ukrainas civiliedzīvotāji apguva zināšanas par Latviju. Klausītāji bija ieinteresēti un motivēti, jo tika piedāvāta informācija ne tikai par Latvijas vēsturi un kultūru, bet arī par to, kas ikkatram nepieciešams ikdienā, gan meklējot darbu, gan kārtojot sadzīves lietas, gan vēršoties valsts un pašvaldības iestādēs.

Nodarbībās tika apgūti šādi moduļi:

  • Latvijas vēsture, kultūra un vērtības;
  • valsts pārvalde un tiesiskums;
  • latviešu valoda darbā un ikdienā;
  • aktualitātes sekmīgai sadarbībai.

Katram no moduļiem bija obligātā un izvēles daļa – atkarībā no mērķauditorijas vēlmēm un vajadzībām. Klausītāji iepazina Latvijas tradīcijas un kultūras mantojumu, guva priekšstatu par Latvijas vēstures nozīmīgākajiem notikumiem un procesiem, Latvijas ģeogrāfisko un politisko ainavu, iepazina Latvijas nozīmīgākās personības mākslā un kultūrā. Ikdienā noderīga būs informācija par valsts pārvaldes principiem, Latvijas valsts pārvaldes attīstības politiku un pašvaldību kompetencēm, par sabiedrības līdzdalību valsts pārvaldē un tiesiskumu mūsdienu sabiedrībā.

Nozīmīgākais, kas nepieciešams sekmīgai integrācijai, ir valoda un tās apguve. Ukrainas civiliedzīvotājiem tika piedāvāta informācija par valsts valodas politiku un normatīvajiem dokumentiem, par valsts valodas apguves iespējām (tai skaitā – pašmācības ceļā) un atbalsta pasākumiem, par valsts valodas prasmes līmeņiem.

Klausītāju interesi raisīja tēmas par tūrisma objektiem Latvijā, aktīvo atpūtu un brīvā laika pavadīšanas iespējām, kā arī informācija par izglītības, veselības, sociālajiem pakalpojumiem, nodarbinātības un uzņēmējdarbības iespējām.

Izvērtējot kursos apgūto, dalībnieki atzina informācijas lietderību un pieejamību, izrādīja interesi par turpmāko sadarbību.

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.